Behöver vi ett nytt Internet?

Två decennier sedan en 23-årig Cornell University doktorand väckt Internet på knä med en enkel programvara som hoppat från dator till dator på blindförsök hastighet, grundligt igensättning den då lilla nätverk inom loppet av några timmar.

Programmet var tänkt att bli en digital "Kilroy was here." Bara lite cybernetiska svampangrepp som skulle ögonen vandra nätet. Men en planering fel blev det till ett förebud heralding ankomsten av en mörkare cyberrymden, mer av en spegel för alla de kaos och konflikter i den fysiska världen än en utopisk fristad från det.

Sedan dess har saker och ting har blivit mycket, mycket värre.

Illa nog att det finns en växande övertygelse bland ingenjörer och experter som Internet-säkerhet och integritet har blivit så maddeningly gäckande att det enda sättet att åtgärda problemet är att börja om.

Vad en ny Internet kan se ut som i stor utsträckning fortfarande diskuteras, men ett alternativ skulle i själva verket skapar en "gated community" där användarna skulle ge upp sin anonymitet och vissa friheter i utbyte mot säkerhet. I dag som redan är fallet för många privata och offentliga Internet-användare. Som ny och säkrare nät blir allmänt antagits, den nuvarande Internet skulle sluta som det dåliga kvarter i cyberrymden. Du skulle komma in på egen risk och hålla ett öga över axeln när du var där.

"Om vi inte kan tänka dig att ompröva dagens Internet, säger NickMcKeown, en Stanford ingenjör som deltar i byggandet av en ny, "vi bara väntar på en rad offentliga katastrofer."

Det kördes hem i slutet av förra året, när en skadlig programvara tros ha ut av en kriminell liga i Östeuropa plötsligt fick lätt sidestepping världens bästa cyberdefenses. Känd som Conficker det snabbt smittat mer än 12 miljoner datorer, härjar allt från datorsystemet på en kirurgisk vårdavdelning i England till datornät för den franska militären.

Conficker fortfarande en tickande tidsinställd bomb. Nu har befogenhet att surra ihop dessa infekterade datorer i en stor superdator som kallas ett botnet som kan kontrolleras hemlighet av sin skapare. Vad kommer härnäst förblir en gåta. Conficker skulle kunna användas som världens mäktigaste spam motor, kanske för att distribuera program för att lura datoranvändare att köpa falska antivirus skydd. Eller mycket värre. Det kan också användas för att stänga av hela sektioner av Internet. Men vad som än händer, Conficker har visat att Internet fortfarande är mycket känslig för en samlad attack.

"Om du letar efter en digital Pearl Harbor, som vi nu har den japanska fartyg streaming mot oss vid horisonten", Rick Wesson, verkställande direktör i Support Intelligence, en dator konsultföretag, sa nyligen.

Internet ursprungliga designers aldrig förutsåg att den akademiskaoch militär forskning nätverk skapade de en dag skulle bära bördan att bära alla världens kommunikation och handel. Det fanns ingen central kontrollpunkt och dess designers ville göra det möjligt för varje nätverk för att utbyta data med alla andra nät. Föga uppmärksamhet ägnades säkerhet. Sedan dess har det skett enorma ansträngningar på bultar på säkerhet, liten effekt.

"I många avseenden är vi förmodligen sämre än vi var för 20 år sedan, säger Eugene Spafford, den verkställande direktören för Centrum för utbildning och forskning inom Information Assurance och säkerhet vid Purdue University och en banbrytande Internetsäkerhet forskare," eftersom alla de pengar som har lagts ner på att fixa det nuvarande problemet snarare än att investera i ny utformning av vår infrastruktur. "

Faktum är att många datasäkerhetsegenskaper forskare visa nästan två årtionden av ansträngningar för att patch det befintliga nätet som Maginotlinjen syn på försvaret, en hänvisning till Frankrikes serie av befästningar som visat sig vara ineffektiva under andra världskriget. Bristerna med fokus på sådant robust digital väggar är att när de har undanhållits, angriparen har tillgång till alla skyddade uppgifter bakom sig. "Hård på utsidan, med en mjuk chewy center", är hur många veteran datasäkerhetsegenskaper forskare tror att sådana strategier.

Trots en blomstrande globala datasäkerhetsegenskaper industri som beräknas uppgå till $ 79 miljarder i intäkter next år, och det faktum att det i 2002 Microsoft själv började en intensiv corporatewide arbetet med att förbättra säkerheten i sina program, Internet säkerhet har fortsatt att försämras globalt.


Kommentarer
Postat av: Maria

Svar:

Tack så mkt :)

2009-02-26 @ 23:08:31
URL: http://isaba.blogg.se/
Postat av: Leonora

Godmorgon :)

allt väl?

2009-02-27 @ 06:31:32
URL: http://magiskaminnen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0